Maar toch zijn er een paar signalen dat de mens eigenlijk nog niet zo een slechte loper is.
Neem nu de "Man Against Horse" marathon in Wales
of de "50 Mile Man Against Horse" race in Arizona.
Het zijn niet altijd de paarden die de race winnen!!
Onderzoekers zijn er achter gekomen dat ons lichaam eigenlijk perfect gemaakt is voor lange afstandslopen. Zoals eerder verteld in deze blog zijn onze voeten perfect gemaakt voor het absorberen van schokken. Verder zijn de spieren in ons zitvlak gigantisch (worden enkel gebruikt tijdens lopen), beschikken we over het nuchal ligament in onze nek waardoor we met onze armen ons lichaam beter in balans kunnen houden tijdens het lopen.
De mens kan tijdens het lopen zijn lichaam veel beter koelen in vergelijking met dieren. Zo is door ons lange slanke lichaam de oppervlakte van onze huid relatief groot tegenover ons totale volume. Hierdoor hebben we een groot koeloppervlak tijdens het lopen.
Dieren koelen zich via de luchtwegen. Mensen doen dit voornamelijk door te zweten. Omdat dieren zowel zuurstof opnemen en zich afkoelen via de luchtwegen komen ze naarmate ze langer lopen (en dus meer opwarmen door de inspanning) steeds meer in de problemen om voldoende zuurstof in te nemen en zich ook nog te koelen. Eerst begint een dier dan te hijgen maar uiteindelijk moet het stoppen met lopen.
Door te hijgen kan een hond zich afkoelen.
Een mens koelt zich af door te zweten.
Doordat de mens blijft zweten, blijft hij voldoende zuurstof innemen, zelfs over lange afstanden. Voorwaarde is dan wel dat hij water opneemt. Gelukkig lopen we rechtop waardoor we onze handen vrij hebben en water kunnen meenemen.
Dit alles zorgt dat de mens over lange afstand een aantal voordelen heeft tegenover vele dieren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten